nga **GISHTEZA** 14/11/2009, 19:42
Petrika GROSI
Rekordi i katėrt Gines pėr artistin shqiptar Saimir Strati ėshtė afėr dhe i sigurtė. Deri nė muajin nėntor, Strati tregon nė njė intervistė ekskluzive tė dhėnė dje pėr gazetėn Albania se, do tė arrijė qė ta pėrfundojė mozaikun e radhės. Njė tjetėr rast unikal nė librin e rekordeve gines qė i bėn jehonė Shqipėrisė. Kėsaj here, vepra do tė jetė njė mozaik kushtuar Mbretit tė Popit, tė ndjerit Majkėll Xhekson, imazhi i tė cilit do tė ndėrtohet sajė instalimit me mjeshtėri tė 300 mijė penelave nga artisti. E veēanta tjetėr ėshtė se puna do tė bėhet duke udhėtuar pėrgjatė 35 ditėve nga njė qytet nė tjetrin, nė Shqipėri dhe nė Kosovė. Sipas Stratit, jo vetėm njerėzit e thjeshtė mund tė ndihmojnė nė realizimin e kėtij projekti qė kushton jo pak por 80 mijė euro; interesi ėshtė i madh edhe pėr bizneset e ndryshme, pushtetin lokal dhe Ministrinė e Turizmit e tė Kulturės, tė cilat mund ta mbėshtesin realizimin e mozaikut qė do tė shėnojė njė tjetėr gines pėr shqiptarėt, duke tėrhequr vėmendjen e medieve vendėse, rajonale e mė gjerė.
Saimir, kemi marrė vesh se po merreni me njė punė tė re, e cila pritet tė sjellė edhe ginesin e katėrt. Pėr ēfarė bėhet fjalė?
Ėshtė njė mozaik unikal, mė i madhi nė botė, i bėrė me penela. Kėtė vit kam zgjedhur mėnyrėn e veēantė tė tė punuarit duke udhėtuar. Nė muajin tetor do tė nis punėn nė Sarandė pėr tė vijuar mė tej nė qytete tė tjera si Gjirokastra, Vlora, Fieri, Berati, Korēa, Elbasani, Durrėsi, Shkodra, Kukėsi, Prizreni, Prishtina dhe Tirana. Sipas parashikimeve, mozaikun duhet ta pėrfundoj nė muajin nėntor. Kjo gjetje ėshtė parė me shumė interes edhe nga Komiteti i Ginesit.
Mė konkretisht, ēfarė subjekti do tė ketė kjo vepėr?
Kam pėrzgjedhur Majkėll Xheksonin, duke bėrė njėherėsh edhe njė homazh artistik pėr tė. Ndėrsa sa i pėrket teknikės, mendoj se sėrish e gjitha kjo ka lidhje me Majkėll Xheksonin pasi ai ka qenė njė performues i mrekullueshėm.
Po sa i takon teknikės qė do tė pėrdorėsh pėr mozaikun e ri, ēmund tė zbulojmė?
I kam mbajtur tė gjitha elementet dhe strukturėn qė ėshtė pėrdorur nė Ilirinė e para 3 mijė vjetėve. Jam njė pasardhės i ilirėve dhe si i tillė dua qė ta ēoj mė tutje teknikėn e tyre, kuptohet, duke e pasuruar me pjesėn bashkėkohore. Ėshtė njė pasardhje qė ka njė taban kulturor dhe pikėrisht ky fakt, do tė jetė shkaku qė do tė udhėtoj gjatė punės me mozaikun nė tė gjitha qytetet kryesore tė Shqipėrisė dhe nė Kosovė. Materiali qė do tė pėrdor nė kėtė rast janė penelat, tė cilat piktorėt i kanė pėrditė nėpėr duar.
Si do tė instalohen kėto penela nė mozaik dhe sa mendon se do tė arrijė numri i tyre?
Pėr kėtė punė do tė mė duhen rreth 300 mijė penela qė do tė instalohen nė njė platformė druri, mbi tė cilėn do tė jetė njė shtresė tape, e cila do ti mbajė pėr momentin dhe mė pas ato do tė ngjiten. Kjo vepėr do tė jetė e shikueshme dhe e prekshme pėr shumė e shumė dekada.
Sa do tė kushtojė ky projekt kaq ambicioz?
Vlera e pėrgjithshme shkon rreth 80 mijė euro. Ėshtė rasti qė tė bėj diēka tjetėr pėr Shqipėrinė dhe do tė isha i motivuar nėse edhe shqiptarėt do tė mė pėrkrahnin, ashtu siē unė po e regjistroj nė emėr tė tyre kėtė rekord tė ri gines.
Nė ēkuptim kėrkon pėrkrahjen e shqiptarėve?
Duke u nisur qė nga njerėzit e thjeshtė, e deri te bizneset, tė cilat mund ta gjejnė veten shumė mirė nė kėtė projekt, i cili do tė pėrshkojė 2500 km nė Shqipėri dhe nė Kosovė; mbi bordin e njė kamioni, mozaiku gjigand i Majkėll Xheksonit do tė udhėtojė nė qytetet qė pėrmenda mė parė, ndėrkohė qė unė do tė punoj 16 orė nė ditė, nė mėnyrė qė ta realizoj veprėn brenda 35 ditėve. Kėto kohė ka nisur dhe fushata e sensibilizimit tė shqiptarėve pėr tė ndihmuar nė vendosjen e kėtij rekordi tė ri. Numri im i llogarisė ėshtė: Raiffeisen Bank, 2102144079 ALL dhe 2100144079 Euro. Thirrja ime u drejtohet tė gjithė atyre qė e ndiejnė veten shqiptarė. Nėse ēdo shqiptar, do tė arrinte tė mė jepte pesė penela, e gjitha kjo do tė realizohej pa asnjė problem.
Aktualisht je mbajtės i tre rekordeve gines, si tė bėn tė ndihesh njė fakt i tillė?
Jam krenar dhe kėtė krenari e ndaj me tė gjithė shqiptarėt. Gjithė media botėrore ka folur mbi rekordet e mia dhe sė fundi, nė faqen zyrtare tė Kėshillit Europian jam zgjedhur si pėrfaqėsuesi i Shqipėrisė pėr rekordin e fundit botėror me mozaikun tim.
A ke pasur pėrfitime nga kėto rekorde qė keni vendosur?
Nė faqen zyrtare tė Rekordeve Gines thuhet qartė se ata vetėm njohin atribute dhe certifikojnė me kompetencė tė plotė fenomene qė ndodhin rrallė nė botė dhe nuk japin shpėrblime financiare.
Nė pjesėn tjetėr tė botės ekziston njė komunitet qė i pėrkrah njerėzit e kėtyre rekordeve, pasi ditėn qė certifikohet njė rekord i ri, qyteti pėrkatės bėn festė dhe kthehet nė qendrėn e vėmendjes mediatike ndėrkombėtare.
Le tė rikthehemi te tematika e kėsaj radhe. Pse zgjodhe pikėrisht Majkėll Xheksonin?
Besoj se jo vetėm artistėt ose bashkėmoshatarėt e mi e adhurojnė figurėn e tij pasi tė shumtė janė edhe tė rinjtė, fansa tė Xheksonit. Nuk jam pjesė e kritikės muzikore, por personalisht, do ta veēoja figurėn e tij nga shumė intepretues tė tjerė.
Do tė vazhdosh gjatė tė vendosėsh rekorde tė tjera pėrveē kėtij tė katėrtit qė tė gjithė e presim?
Pėrgjithėsisht, jam mėsuar qė shumė nga njerėzit qė takoj, tė mė pyesin se cila do tė jetė vepra ime nė vijim. E them me krenari artistike si krijues, se tė trija rekordet e mia nuk kanė mundur tė thyen nga askush dhe nuk kanė pėr tu thyer pėr njė kohė tė gjatė. Tė treja veprat paraardhėse janė themeltare dhe unikale nė historinė e rekordeve gines, qoftė nga kategoria, apo dhe nga dimensionet, ato nuk ekzistojnė nė asnjė vend tjetėr tė botės.
Sė fundi, sa rekorde gines mendon se do tė vendosėsh nė jetėn tėnde?
Do tė mė pėlqente qė nė pėrgjigjen e kėsaj pyetjeje tė mos isha modest, pasi do tė vazhdoj tė vendos rekorde aq sa tė mundem.
Botuar ne gazetėn Albania, 17 Shtator 2009