Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ENADA HOXHA ME BEBIN 7 MUAJSH NE SALLAT E BALETIT

**GISHTEZA**
    **GISHTEZA**
    Founder & Administratore

Numri i postimeve : 3718
    Vendi : andej ,kendej
    Data e rregjistrimit : 27/05/2007

ENADA HOXHA ME BEBIN 7 MUAJSH NE SALLAT E BALETIT Empty ENADA HOXHA ME BEBIN 7 MUAJSH NE SALLAT E BALETIT

Mesazh nga **GISHTEZA** 26/11/2007, 11:39

Dita e saj nuk ka ndryshuar aspak. Edhe pse ėshtė njė moment i veēantė. Pret tė bėhet pėr herė tė parė nėnė. Enada Hoxha ngjitet e zbret shkallėt e Teatrit tė Operas, vrapon nga njė koreografi nė tjetrėn. Nuk e ka ulur aspak ritmin kur shtatzėnia e saj ėshtė nė muajin e
    shtatė. Vetėm pak kohė dhe ēifti i balerinėve do tė ketė njė djalė. Tregon se nuk e ka pėrjetuar siē duhej emocionalisht, ndėrsa Gerdi ėshtė edhe mė i ekzaltuar. Kanė bėrė blerjet e para, qė do tė pasojnė me tė tjerat. Ndėrkohė, Enada nuk i ėshtė shkėputur asnjė ēast punės. Madje, ndonjėherė harron se brenda saj ėshtė njė tjetėr krijesė. Por kjo periudhė nuk ka kaluar pa gjurmė edhe profesionalit. Nė intervistėn e mėposhtme balerina tregon tė gjitha detajet e kėtij momenti tė veēantė.

Qė herėt nė Teatrin e Operas me angazhime tė shumta, ndėrkohė qė brenda teje po rritet njė bebe. Si ndjehet Enada mes punės dhe kėtij momenti tė veēantė nė jetėn tėnde?
    Enada ndjehet njėsoj, pothuajse s'ka ndryshuar asgjė. Madje harroj ēfarė mbaj brenda meje. Vrapoj, zbres shkallėt e teatrit tė Operas, nevrikosem, ndonjėherė edhe ulėras qė puna tė shkojė ashtu siē dua unė. Jam bėrė nervoze dhe ngėrēet nė punė i pėrjetoj me tė qarė. Sigurisht qė kjo nuk ėshtė mirė, por ja qė kjo jam unė. Mė shikon gjithė kohės nė punė dhe shumė e ngarkuar.

Njė ditė e juaja ka tė njėjtin ritėm si mė parė? Sapo kam mbaruar koreografinė e "musical"-it "Kiss me Kate", ku punuam bashkė me Gerdin, dhe ndėrkohė po punoj sėrish te "Sylfit", si asistente e Ilir Kernit. Qė para se tė vinte Iliri, unė dhe Gerdi kemi bėrė disa pjesė dhe ai po punon me seriozitet dhe shumė nivel artistik. Puna zė pjesėn mė tė madhe. Madje nuk mė del koha as pėr t'u qetėsuar. Edhe ato dy orė tė drekės qė kthehem nė shtėpi jam me nxėnėsit. Deri mė tani kam shkuar rregullit nė palestėr, por prej dy javėsh nuk kam pasur kohė.
    Sa ka ndikuar pritja e njė bebe nė frymėzimin tėnd artistik? Duke iu pėrkushtuar kaq shumė punės, me seriozitetin qė mė karakterizon, sikur e kam anashkaluar kėtė periudhė tė jetės sime. Ndoshta duhet ta pėrjetoja me shumė emocion e kėnaqėsi. Madje, janė tė tjerėt ata qė mė flasin, qė i shoh tė lumtur. Gjatė ditės unė ndiej vetėm goditjet e bebit, qė tani janė bėrė tė shpeshta. Ka momente qė them: duhet t'i thėrrasėsh mendjes, brenda teje ėshtė diēka e jashtėzakonshme e duhet t'i pėrkushtohesh. Por kjo kompensohet nga ana e Gerdit. Ai ėshtė tepėr i dhėnė pas bebit (e them tė tillė, se ėshtė ende njė ndjesi e paprekur), preokupohet pėr gjendjen time, faktin qė jam bėrė nervoze kėto kohė. Mė flet shpesh, me thotė qė duhet tė jem mė e qetė, mė e pėrkushtueshme, sepse kjo gjendje mua po mė "shpėrfytyron" si "nėnė", akoma nuk po e ndiej.
    Tė tremb dita e lindjes?
    Po ta ēoj mendjen, edhe po. Jam frikacake nė tė ndierit tė dhimbjeve dhe jam duke menduar shumė gjėra. Ajo qė mua mė bėn tė dridhem pak ėshtė ēėshtja e impenjimit ndaj tij, edukimit dhe shkollimit mė vonė. Nėse do arrij t'i jap baza tė forta, do jem e qetė nė tė ardhmen.
    Koreografe, por larg skenės. Tė vjen keq? Po, e vuaj shumė. Shpesh herė e kaloj me tė qara kėtė ndjesi. Fakti qė shoh tė tjerėt qė kėrcejnė, e vuaj shumė. Nuk duhet tė ndodhte, mė tėrheqin shpeshherė vėrejtje, por kjo jam unė dhe mė pėlqen tė them kėtė qė ndiej vėrtetė. Mė shqetėson fakti se kaloj edhe nė ngashėrime. Unė jam prezente, tregoj lėvizje, ushtrohem me trupėn e baletit, por ėshtė njė ndjesi e ēuditshme qė mė bėn tė ndjehem jo mirė fakti qė nuk mund tė kėrcej, tė pėrcjell vet emocione si deri pak muaj mė parė.
    Kjo do tė thotė qė do tė kthehesh menjėherė pas lindjes? Pa diskutim. Me zor po pres momentin qė ky fėmijė tė dalė nė jetė dhe mbi tė gjitha uroj tė jetė i shėndetshėm. Dua tė jem direkt nė skenė, nuk mund tė qėndroj larg. Mua mė falet lumturi nga tė gjitha aspektet, ajo profesionale, nga jeta private, mė rrethojnė dy familje tė mrekullueshme, Gerdi, por ajo qė mė jep kėnaqėsi tė madhe ėshtė kėrcimi nė skenė dhe puna, asgjė tjetėr.
    Tė tremb fakti qė kur kalojnė vitet duhet ta braktisėsh skenėn?
    Mė tremb dhe s'mė tremb. Dua vetėm tė jem me shėndet mirė dhe tė arrij tė ruaj njė performancė time, qoftė nė tė kėrcyer, qoftė nė imazh. Kjo tė bėn qė karriera jote tė zgjasė. Tė jesh inteligjente nė mėnyrėn se si e trajton veten, qoftė pėrjashta dhe nė skenė, ėshtė mėnyra mė e mirė pėr tė qėndruar gjatė. Doja tė jepja vetėm njė shembull konkret. Po tė shikosh Ilir Kernin, nė moshėn qė ka, ai ushtrohet mė mirė se ata qė janė shumė mė tė rinj se ai. Nuk ka tė bėjė mosha, ėshtė mėnyra se si e menaxhon veten. Nėse njė balerin e bėn mirė kėtė, mund tė kesh jetėgjatėsi nė skenė.
    Kur mund tė jetė njė balerinė e suksesshme? Pėrveēse tė ketė talent, tė punojė dhe tė ketė njė vullnet tė madh. Ėshtė njė profesion qė do sakrifikosh jashtė mase, qoftė pėr tė arritur edhe njė fjalė pozitive.
    Dėgjon kritika pėr veten? Do doja tė dėgjoja, por njerėzit qė mė rrethojnė nuk mė thonė ndonjėherė. Vetėm familjarėt e mi mė thonė se jam tepėr kokėfortė, qė nuk bėj kompromise, qė duhet tė jem mė tolerante, nuk jam diplomate nė punė. Gjėra qė do s'do nė pozicionin tim duhet t'i kesh, mirėpo nuk e pranoj dot te vetja ime. Por kam njė karakter tė fortė dhe njė gjė qė e marr pėrsipėr e ēoj deri nė fund. Kėto janė gjėra qė i bėj me dėshirė dhe koshiencė, nuk janė tė stisura pėr tė rėnė nė sy.
    I jepesh aventurave? Asnjėherė nuk kam qenė pėr aventurat. Jam ndryshe nga ime motėr, qė i pėlqen tė provojė e riskojė. Unė studioj, pastaj riskoj. Jam me kėmbė nė tokė, i mendoj gjėrat gjatė, pastaj veproj.
    Ndjen konkurrencė? Do tė thosha jo. Prej vitesh, qė kur kam filluar tė punoj nė TOB, nuk kam ndjerė konkurrencė, nuk e di se ē'kanė ndjerė tė tjerėt. Gjithė lufta ka qenė midis vetes time pėr tė qenė mė e suksesshmja. Do mė pėlqente qė tė kishte konkurrencė, por nuk po ka.
    Sapo ke mbaruar njė tjetėr "musical". E gjen veten mirė? Tė tėra kanė tė veēantat e veta. Mjuzikėlli tė jep mundėsi qė trupa e baletit edhe tė kėrcejė, tė aktrojė diēka dhe kėndojė. Ėshtė sipėrmarrje e madhe, por tė jep kėnaqėsi, sepse ėshtė pėlqyer nga njė masė e gjerė njerėzish. Tė vėsh vepra klasike ėshtė nė synimet e mia mė tė larta. Kam projekte pėr tė bėrė diēka tė mirėfilltė klasike, por duhet mbėshtetje financiare qė t'i tė realizosh njė gjė shumė tė mirė. Fakti qė drejtori Ciko, stafi i teatrit nė shumicėn e rasteve mė ofron punė tė mira pėr tė bėrė koreografi, nuk ėshtė pak. E ardhmja dhe synimi im ėshtė nė teatėr.
    Ndjehesh e pėrkėdhelur nga kėto? Ndjehem mirė. Sedra tė pėrkėdhelet pėr momentin, por ėshtė njė punė me pėrgjegjėsi tė madhe. Nėse nuk e justifikon veten, jam e para qė heq dorė e nuk pres qė tė ma thotė dikush tjetėr

Ora ėshtė 15/11/2024, 14:57